TAROM fejlesztési terv 2016 - 2018-ra

4 1.806

Frissítés: Kedves repülés szerelmesei, a cikk április 1-re íródott. Valós elemeket tartalmaz, de a tervről szóló elképzelések csak álmok. Reméljük, egy napon elmondhatjuk, hogy ezek nem csak illúziók voltak

Március 21-én, a TAROM igazgatóságának ülését követően menesztették tisztségéből Christian Heinzmannt, a Tarom vezérigazgatóját és Tiberiu Ticleát, a társaság adminisztratív igazgatóját. A társaság ideiglenes vezetését Gabriel Stoe vette át, aki a Tarom pénzügyi igazgatói posztját töltötte be.

TAROM fejlesztési terv

Ezek a változások feszültségek közepette történtek, amelyek az utóbbi időben a TAROM-nál felerősödtek. Az egész egy budapesti incidensbe torkollott, amikor egy TAROM ATR repülőgépnek kellett visszatérnie a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A TAROM másik kérdése a költségvetés. A kormány nem hagyta jóvá. A cégnél közép- és hosszú távú rehabilitációs stratégia várható. A TAROM flotta korszerűsítéséről 2014 óta folynak az egyeztetések, ill. a 2 Airbus A310-es gép malomkövek a nemzeti fuvarozó számára.

Boeing-777-200-TAROM

Az AirlinesTravel több pontot is szerzett a TAROM új fejlesztési és modernizációs stratégiájából. A bejelentetteknek megfelelően a TAROM széles törzsű repülőgépeket bérel közepes és hosszú repülésekre. A TAROM társaságot a hosszú távú járatokon kívánják újraindítani. Felhívták a figyelmet az Emirates 3 Boeing 777-200ER típusú repülőgépére. 2016-ban Az Emirates 26 repülőgépet von ki az üzemi forgalomból: 12 db A330-300, 4 db A340-300, 1 db A340-500, 6 db Boeing 777-200ER, 2 db Boeing 777-300 és 1 db Boeing 777-300ER.

Az új felvásárlások lehetővé teszik, hogy a TAROM újraindítsa New York-i, montreali és hongkongi járatait. Erre a 2017-es nyári szezontól lesz lehetőség. A 3 Boeing 777-200ER 278-osztályú konfigurációban 2 utas szállítására lesz képes.

Rövid és közepes repülésekre a TAROM Bombardier CS100-as repülőgépek vásárlását fontolgatja. Március 19-én egy repülőgép A tesztflotta Bombardier CS100-asa megérkezett Bukarestbe. A TAROM mérnökei a flotta korszerűsítésére javasolták. A CS100 egy modern, új generációs repülőgép, amely 120 utas szállítására képes 2 osztályos konfigurációban. Az új repülőgép 2017-től csatlakozik a TAROM flottához, és belföldi és regionális útvonalakon használják majd.

Ha továbbra is belföldi járatokról beszélünk, a fapados szolgáltatók belépése révén növekvő piacról, a TAROM újraindítja a járatokat Nagyszebenbe, Craiovába, Nagybányába és Konstancába. Túlságosan jól tudjuk, hogy a TAROM elvesztette monopóliumát az IAŞI, Kolozsvár és Temesvár repülőjárataira. Új útvonalként a távolsági és belföldi útvonalak mellett Ibizára, Palermóba, Abu-Dzabiba és Dohába is repül a TAROM.

Az új terv szerint a TAROM flotta a következőkből áll majd: 3 db Boeing 777-200ER, 5 db Bombardier CS100, 10 db Boeing 737, 4 db Airbus A318. A „rettenthetetlen ATR-t” teljesen elhagyják. Mint látható, a TAROM az Észak-Amerikában gyártott repülőgépeket célozza meg.

4 megjegyzés
  1. Bogdan azt mondja,

    Hú, olyan repülőket fognak bérelni, amiket az Emirates már nem használ. Tökéletesen hangzik, mint egy jobb repülés az Emirates-szel

  2. György azt mondja,

    Nagyon örülnék, ha egyszer hallanám, hogy ezek a tervek megvalósultak. Szerencsére sokat használok légi közlekedést, és úgy gondolom, hogy a Tarom flotta fejlesztése sürgős, különösen a nemzetközi járatok tekintetében. A cég Bombardier CS 100-as, Airbus 318-as vagy Boeing 737-es repülőgépekkel üzemeltethet belföldi járatokat, aminek logikus következménye az ATR üzemen kívül helyezése. A Iasi repülőtérhez például legalább Bukarestbe kell csatlakozni, sokkal nagyobb repülőgépekkel, mint az ATR. Sokszor tartottam ezektől a készülékektől a belföldi járatokon, és ez technikai szempontból és nem önkényesen.
    Ezzel párhuzamosan a társaság Románia összes nagyvárosából új járatokat nyithat Mihail Kogalniceanuba, Konstancába, a nyári szezonban pedig még több napi járatot.
    Például az általam leggyakrabban használt Iasi-Müncheni járat még a heti három 3 járattal is fokozható lenne. Természetesen figyelembe veszi a müncheni nagy légiforgalom miatt nehezen beszerezhető, nehéz üzemi hatótávot is. Számos más célállomás is van Németországban, amelyeket a Tarom egyszerre több romániai városból is tudna üzemeltetni.
    A 3 db B777-200 beszerzése plusz bővülést és arculatot hoz a cégnek.

    1. Sorin Rusi azt mondja,

      Sajnos mindannyian szépet álmodtunk. Nem azok, akik felelősek a cég irányításáért, és akik veszítettek az elmúlt 25 évben. És reméljük, hogy a TAROM-ról gyakrabban és nagyobb lelkesedéssel fogunk beszélni, de ennek is kell valami figyelemreméltót tennie!

    2. György azt mondja,

      Az előző komment folytatásaként úgy gondolom, hogy néhány A 320-as és A 321-es vásárlása fedezné az átlagos európai utasszámot. Kicsit kínosnak tartom Londonból, Tel-Avivból, Dohából vagy Abu-Dzabiból egy A318-assal vagy egy Boeing 737-300-assal repülni, még akkor is, ha a gép nincs színültig tele. Nem tudom, hogy a Tarom jelenleg repül-e Dubai felett.
      Emellett a jelenlegi flotta jelentős fejlesztésekre és korszerűsítésekre szorul.
      Én a nemzeti társaság modernizációja mellett vagyok, és a jelenlegi hiányosságok ellenére is kiállok mellette. A cégnek hivatásos pilótái vannak, még ha nem is igazán szólítják meg az utasokat beszálláskor és repülés közben. A társaság irányítási módjának és tervének áttekintése úgy gondolom, hogy legalább európai szinten visszahelyezheti a Taromot a vezető légitársaságok tervébe. Meggyőződésem, hogy a taromi szakemberek minden reális előrejelzést figyelembe vesznek a cég fejlődésére vonatkozóan, az utasszám éves ingadozásával összefüggésben.
      A leírtak csak egy személyes nézet Taromról, és nem biztos, hogy reális lefedettséggel bírnak a jelenlegi szinten.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.