Az Egyesült Királyság hatóságai arra kérték a Wizz Airt, hogy már 2022-ben vizsgálja felül az utasok kártérítési igényét!

0 312

Az Egyesült Királyság Polgári Légiközlekedési Hatósága (CAA) példátlan lépéseket tett a Wizz Air ellen azon utasok panaszai nyomán, akiknek a kártérítési igényét a légitársaság elutasította, annak ellenére, hogy az uniós jog szerint legfeljebb 600 eurós kártérítésre jogosultak261.

A CAA közölte, hogy utasította a Wizz Air-t, hogy vizsgálja felül a 18. március 2022. óta benyújtott követelések sorozatát, ami azt jelenti, hogy azok az utasok, akiknek a keresetét tévesen utasították el, „most megkapják azt a pénzt, amelyre törvényesen jogosultak”. Azok az utasok, akiknek járatát 2022 előtt törölték, szintén kérhetik kérésük felülvizsgálatát a társaságtól, legfeljebb hat évre visszamenőleg.

A CAA kijelentette, hogy "aggasztónak találják" az ügyfelek azon panaszait, akik szerint a Wizz Air nem teljesítette a törvényi kötelezettségeit annak biztosítására, hogy egy járat törlése után célba érjenek.

Az uniós jogszabályok261 értelmében a légitársaságoknak átirányítási és szállásszolgáltatásokat kell nyújtaniuk, valamint segítséget kell nyújtaniuk annak érdekében, hogy az ügyfelek ne rekedjenek a repülőtereken.

Paul Smith, az Egyesült Királyság Polgári Légiközlekedési Hatóságának megbízott vezérigazgatója "elfogadhatatlannak" minősítette a Wizz Air utasokkal való bánásmódját.

„Az utasoknak joguk van elvárni, hogy panaszaikat és panaszaikat gyorsan és hatékonyan kezeljék, és a légitársaságok tisztességesen, az előírásoknak megfelelően kezeljék azokat. Világosan jeleztük a Wizz Airnek, hogy az, ahogyan az utasokkal bánik, elfogadhatatlan” – tette hozzá.

2022 decemberében a CAA „jelentős aggodalmának” adott hangot a Wizz Airnek az alternatív vitarendezési (ADR) panaszok nagy száma és az utasoknak nyújtott kártérítés késedelme miatt, mivel az ADR-rendszerekkel kapcsolatos panaszok számát tekintve a legrosszabb légitársaságnak választották.

A Sunday Times vizsgálata azt követően megállapította, hogy a Wizz Air még mindig körülbelül 5 millió font kifizetetlen kártérítési követelésekkel tartozik, és 881 bírósági végzés van függőben.

"A CAA-nak készen kell állnia arra, hogy gyorsan bíróság elé állítsa a Wizz Airt, ha továbbra is megsérti a törvényt."

Marion Geoffrey, a Wizz Air ügyvezető igazgatója a CAA intézkedésére reagálva a következőket mondta: „Tavaly nyáron, mint minden európai légitársaság, a Wizz Air is példátlan működési kihívásokkal szembesült, elsősorban a külső környezet miatt, ideértve az ATC sztrájkokat, a repülőtéri korlátokat és a munkaerőhiányt. Ennek eredményeként nem tudtunk megfelelni saját magas szolgáltatási színvonalunknak. A járatok túl gyakran késtek vagy töröltek. A fennakadások kezelése belső és külső erőforrásokat igényelt, a visszatérítési/kompenzációs igények feldolgozása és kifizetése pedig túl sokáig tartott."

Talán a romániai hatóságok is megtehetnék ezeket az intézkedéseket, figyelembe véve, hogy a Wizz Air minden nap rögzíti a járattörléseket és a késéseket. A légi utasok jogai törlés/késés esetén a járatokat kompromisszumok nélkül be kell tartani!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.