Repülőbaleset: Lehetséges emberi hiba az Antonov An-148 (RA-61704) lezuhanásakor

11. február 2018-én a Saratov Airlines Antonov An-148 (RA-61704) repülőgépe 5 perccel a moszkvai baleset után lezuhant.

0 808

11. február 2018-e, vasárnap fekete nap lesz a polgári repülés történetében. Lezuhant az Antonov An-148 (RA-61704) Saratov Airlines repülőgép néhány perccel a Moszkvából való felszállás után. A fedélzeten 71 ember, 65 utas és 6 fős személyzet tartózkodott. Nincsenek túlélők.

Antonov An-148 (RA-61704)

A repülőgép 14:21-kor indult a domodedovói repülőtérről a 6W703-as járattal. 14 óra 28 perckor (moszkvai idő szerint) megszakadt a rádió- és radarkapcsolat az Antonov An-148 (RA-61704) Saratov Airlines repülőgéppel. A repülőgép töredékeit a moszkvai régióbeli Ramenszkoje Argunovo falu közelében találták meg.

Az államközi légiközlekedési bizottság megalakította a nyomozócsoportot, amely megkezdte a munkát a baleset helyszínén. A vizsgálatot az ICAO 13. mellékletében foglalt szabványok szigorú betartásával végzik.

A Nemzetközi Repülési Bizottság szorosan együttműködik Oroszország összes illetékes hatóságával. A kezdeti időkben a fekete dobozok megtalálásán és a repülőgép-töredékek összegyűjtésén volt a hangsúly.

Február 12-én, egy nappal a baleset után a nyomozók megtalálták a fekete dobozokat, és elküldték őket díszítés céljából az IAC laboratóriumaiba. Az FDR (Flight Data Recorder) rovatban a legutóbbi 16, ezzel a géppel üzemeltetett járat adatait találtuk, köztük a tragikus véget ért járat adatait is.

Február 13-án a nyomozócsoport bejelentette az FDR fekete dobozból származó adatok dekódolását és előzetes elemzést nyújtott. Úgy tűnik, középen volt EMBERI HIBA. A 3 Pitot szonda fűtési rendszere OFF állásban volt. A nyomozók a másik 15 repülés adatait is elemezték, a 3 db Pitot-szonda fűtési rendszere BE állásban volt.

Összeomlás esetén lehetséges emberi hiba

A halálos kimenetelű repülés esetében nagy valószínűséggel a Pitot-szondák téves adatokat küldtek a pilótafülkébe, amely lefagyott, mivel a fűtés ki volt kapcsolva. Felszálláskor -5 fok volt a hőmérséklet.

A nyomozók a helyszínen, de az IAC laboratóriumaiban is folytatják a nyomozást, ahol a fekete dobozokban lévő összes adatot tanulmányozni kell. A CVR (Cockpit Voice Recorder) adatait elemzik és szinkronizálják az FDR-ben lévőkkel. A szabványos működési eljárásokat felülvizsgálják.

A nyomozásban részt vesznek Antonov illetékesei is, akik az orosz és az IAC illetékeseivel együtt azt próbálják megállapítani, hogy a Pitot-szondák lefagyása esetén is pontosan el lehetett volna-e kerülni a sajnálatos eseményt. Nyilvánvalóan több oka is van a repülőgép-balesetnek, ezeket a nyomozóknak kell megállapítaniuk.

Ez a baleset egy másik tragikus eseményre emlékeztet, amely 2009-ben történt. Ez az AF447, a Rio de Janeiro - Párizs útvonalon, amikor a Pitot-szondák hibás adatokat küldtek a pilótafülkébe. Az AF447-es repülés esetében a nyomozók megállapították, hogy a Pitot-szonda probléma tényező volt, de nem oka a balesetnek. Minden emberi hiba volt a gyökerében!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.