üresüres

Az első motoros repülés, 17. december 1903-én!

0 326

A repülés már nem divat, hanem létszükségletté vált. Ma már kevesebb, mint 24 óra alatt repülhetünk a Föld bármely pontjára. Naponta több tízezer járat közlekedik, és utasok milliói választják a gyorsabb légi utazást különféle célokra: innen/utazási célpontok felé, munkavégzés, oktatás stb.

Mára a repülés mindennapossá vált. Az a benyomásunk, hogy ez mindig is így volt, csakhogy a motorizált repülés mindössze 120 éves múltra tekint vissza.

Az első motoros és irányított repülőgép 1903-ban repült

A világ első repülőgépe nem úgy nézett ki, mint amilyeneket ma megszoktunk. Kicsi volt, de abban a pillanatban egy valóra vált álom. Történelmi szempontból a Wright testvérek (Orville és Wilbur) kifejlesztették első merevszárnyú repülőgépüket, és 1903-ban, december 17-én végrehajtották az első irányított, motoros repülést.

Az út mindössze 59 másodpercet vett igénybe, ezalatt kettejüknek 260 méteres távot sikerült megtenniük. Valójában ez volt a nap harmadik repülése, a Wright fivérek korábban két másik, valamivel rövidebb távolságú járatot is üzemeltettek.

A Wright fivérek akkor még nem tudták, hogy kísérletük a történelem fontos darabja marad, és egy akkoriban nehezen elképzelhető valósághoz vezet: többféle utasszállító repülőgép létezéséhez, különböző méretű, órákig repülni képes repülőgépekhez. felhők felett.

A Wright testvérekOrville két amerikai pilóta, mérnök, feltaláló és repülési úttörő volt, akiket általában a világ első motoros repülőgépének feltalálásában, megépítésében és repülésében tartanak számon. 17. december 1903-én hajtották végre a levegőnél nehezebb eszköz első irányított, tartós, önjáró repülését.

Bár nem ők építettek először kísérleti repülőgépeket, a Wright fivérek voltak azok, akik feltalálták azokat a repülésvezérlő mechanizmusokat, amelyek lehetővé tették az első önjáró repülést.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.