Továbbra is több ezer Lufthansa utas vár kártérítésre a 2019-ben sztrájkok miatt törölt járatok miatt!

0 410

A német Lufthansa légitársaság légiutas-kísérő szakszervezetének sztrájksorozata, amelyből a leghosszabb három napig tartott 6. november 9. és november 2019. között, több százezer utas veszítette el járatait.

Két évvel később ezek az utasok ugyan jogosultak kártérítésre az EU légiutas-jogokra vonatkozó jogszabályai szerint, de még nem kapták meg azt.

Az AirHelp, az Utasok Jogvédői Szövetségének (APRA) része, amelynek feladata az utasok jogainak előmozdítása és védelme, a sztrájkok miatt 1650 járatot töröltek, így mintegy 214000 XNUMX utasnak kellett megváltoztatnia vagy feladnia tervét.

Annak ellenére, hogy az egyértelmű EU-törvények feljogosítják az utasokat személyenként legfeljebb 700 dollár (600 euró) követelésre az ilyen jellegű fennakadásokért, a Lufthansa eddig több ezer utas fizetését tagadta meg, köztük legfeljebb 4500-at, akik segítségért hívták az AirHelp-et.".

A légitársaság azonban megtagadta az utasok kártalanítását, arra hivatkozva, hogy a sztrájkot a " rendkívüli körülmények ”, amely alól az uniós jog kivétel. Ez azt jelenti, hogy ha az utasok járatát rendkívüli körülmények miatt törlik vagy késik, a légitársaságoknak jogukban áll nem kártalanítani őket.

Az Európai Bíróság (EB) ítélete azonban arról, hogy a SAS skandináv légitársaság megtagadta azon utasok kártalanítását, akik a légitársaság személyzetének sztrájkja miatt veszítették el repülőjáratukat, nem minősíti a sztrájkot rendkívüli körülménynek.

Bíróság elé vittem az ügyet, és az ügyet az Európai Bírósághoz, az EU legfelsőbb hatóságához utalták. 23. március 2021-án a bíróság kimondta: az AirHelpnek igaza volt, a légitársaság alkalmazottainak sztrájkja nem rendkívüli körülmény, és az utasoknak joguk van kártérítést kérni. Mondja AirHelp, párhuzamos vonalat húzva a két eset közé.

Azt is állítja, hogy az EB határozata egyértelművé tette, hogy a személyzeti sztrájkok nem tekinthetők rendkívüli körülménynek.

Ha Önt is érintették törölt vagy késett járatok, ellenőrizheti a jogosultságot sőt, a repülés jellegétől és távolságától függően 250 és 600 euró közötti kártérítést is követelhet.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.