Konstanca városi tanácsa bevezeti az idegenforgalmi adót Mamaia számára a 2023-as nyári szezonban!

0 644

Azok a turisták, akik idén nyáron a tengerpartra, Konstancába vagy Mamaiába érkeznek, a tartózkodáson felül városi illetéket vagy idegenforgalmi adót is fizetnek, melynek mértéke az üdülés teljes értékének 1%-a. Az adót tavaly év vége óta állapította meg a városi tanács, és a munkáltatók kérésére vezették volna be – jelenti be. adevarul.ro.

„Jelenleg az adó van érvényben, csak annyi, hogy nem a turistáktól szedik be, hanem a szállásegységekkel rendelkező gazdasági szereplőktől. Konstanca-Mamaiában mecénások kérésére vezették be. Javasolták 2022 októberében-novemberében az idegenforgalmi adó bevezetését" - magyarázza George Măndilă, Vergil Chițac polgármester személyes tanácsadója.

„Ezt az adót tavaly év vége óta (amikor elfogadták a helyi adókat és illetékeket) nem lehetett megszavazni, mert új adóról lévén szó, nem volt idő átlépni a nyilvános átláthatóság szakaszán, és fennállt a veszély, hogy nélküle maradnak. Ezért úgy döntöttek, hogy néhány hónapig maguk fizetik, aztán változtassuk meg"- mondja Mandilă.

Nem hiszem, hogy az idegenforgalmi adó elriasztja a turistákat

„Nem hiszem, hogy az idegenforgalmi adó elriasztja a turistákat. A mecénások, ha fennállna annak a veszélye, hogy ezzel a díjjal elriasztják a turistákat, magukra vállalták volna, de szerintük ez felelősségteljesebbé tenné a turistákat. Vannak más városok is, ahol van ilyesmi. Ez körülbelül 3 lej vagy 5 lej. Az 1%-ot a recepción veszik át. Megkérdeztem a mecénásokat, hogy nem veszik-e figyelembe, hogy az ügynökségeken keresztül, előre vitatkozni fognak az ottlétüket kifizető turistákkal, és a recepcióra érkezéskor elkérik tőlük a pénzt erre az 1% adóra? Azt mondták, hogy szívesen fizetnek érte." – teszi hozzá Mandila.

Szeretnék egy turistát szívesen / boldogan fizető idegenforgalmi adót Mamaiában látni :). Véleményem szerint az ilyen intézkedések továbbra is tönkreteszik a turizmust Mamaiában és Constanțában. Ok, sok várost és üdülőhelyet ismerek a világon, ahol van idegenforgalmi adó, de ott meglátszik az előnyei. Illetve a román tengerparton nincsenek kivételes körülmények, hogy a turisták a nyári szezonban szintén nem csekély turisztikai csomagokkal kapcsolatos költségek mellett újabb adót izgassanak.

Ne feledkezzünk meg a parkolási díj botrányáról sem, ami a 2022-es nyári szezonban elűzte a turistákat Mamaiából. A helyi hatóságok tervei szerint 2023-ban is elűzik a turistákat, plusz a kaotikusan kiszélesedett strand, amely most a robbantások után néz ki. Sajnos a Mamaia üdülőhely szabadesésben van.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.