Ausztria szabályokat határozott meg a 2021-2022-es téli szezonra

3 1.540

A sikeres téli szezon érdekében az osztrák szövetségi kormány létrehozta a háromszintű terv (forgatókönyv), amely tartalmazza az általános keretet is téli szezon előírásai. A rendelet most már minden egyeztetett pontra kiterjed. Ez a rendelet, amely a téli szezonra vonatkozó előírásokat és a munkahelyi 3G szabályt (oltott, gyógyított, tesztelt) egyaránt tartalmazza, készen áll. Múlt héten a szövetségi kormány megszavazta a jogi kereteket, majd a rendeletet továbbíthatják az egészségügyi miniszternek.

Turisztikai miniszter - Erzsébet Köstinger

„A rendeletben minden szabály úgy jelenik meg, ahogyan azt négy hete mi határoztuk meg. Ezek november 15-én lépnek hatályba, és biztosítják az üzemeltetők számára azt a lehetőséget, hogy biztonságosan megszervezzék vállalkozásukat. Az ausztriai nyaralás szép és biztonságos lesz, ez a szabályok célja."

„Mottónk: Szigorú szabályok, biztonságos tél – ezzel az elvvel kezdtük, amikor megalkottuk ezeket a szabályokat a sikeres téli szezon érdekében. És ez a döntő. Mert a téli turizmus kulcsfontosságú tényező a gazdaságban, amely hozzáadott értéket és munkahelyeket teremt turisztikai régióinkban.”

„Az Österreich Werbung (Osztrák Nemzeti Turisztikai Hivatal) által készített kérdőív azt mutatja, hogy Ausztria több mint 17 millió turistára számíthat a téli szezonban. Ki kell használnunk ezt a lehetőséget, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha továbbra is biztonságos nyaralóhelyként pozícionáljuk magunkat. Ha betartjuk a szabályokat, sikerülni fog."

„Ausztria továbbra is az első számú sícélpont! Ezért fontos, hogy különösen a kábelszállító létesítmények biztonságosan működjenek. Ezek 1%-a nyitott közlekedési eszköz, alacsony a fertőzésveszély. A kockázatok további csökkentése érdekében azonban további intézkedések lépnek életbe. Például a 85G szabály bevezetése (oltott, gyógyított, tesztelt) a szezon kezdetével és a síbérletek vásárlására vonatkozó bizonyítékok ellenőrzésével."

„A karácsonyi vásárokra is van praktikus megoldásunk, azokat nem kell bezárni, helyette lehetőség van karkötős vezérlőrendszer bevezetésére. A karácsonyi vásárok így az utolsó előkészületeket is megtehetik."

Gasztronómia és szállodai egységek

  • Az 1. forgatókönyv szeptember 15. óta van érvényben, és a 3G szabály (oltott, gyógyított, tesztelt) már érvényben van. De: az antigénteszt érvényessége 48-ról 24 órára rövidül.
  • A 2. forgatókönyvtől kezdődően a gasztronómiai és szállodai egységekben már nem fogadják el az otthoni antigénteszteket (ez eddig Ausztriában elég gyakori gyakorlat).
  • A 3. forgatókönyvben az antigénteszt nem fogadható el.
  • Az alkalmazottak és az ügyfelek védelme érdekében "Biztonságos vendéglátás" tesztprogram meghosszabbodik. (1 PCR teszt/hét munkavállalóknak).

Éjjel és síelés utáni gasztronómiai egységek

  • Az après-ski-re általában ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az éjszakai gasztronómiai egységekre.
  • A jelenleg érvényben lévő 1. forgatókönyvben az ügyfeleknek negatív PCR-eredményt, oltás vagy betegség igazolását kell jelenteniük.
  • Éjszakai étkezési és après-ski létesítményekhez, a 2. forgatókönyvtől kezdve a 2. G szabály lép hatályba (az oltott kliensek és a betegségben szenvedők hozzáférhetnek - a tesztelés megszűnik).
  • Helyi önkormányzatok ezentúl szigorúbb intézkedéseket hozhatnak a zárva tartásra vagy az esetleges túlóraszünetekre vonatkozóan, amikor az egységek zárva vannak.

Kábelszállító berendezések

  • 1-3. forgatókönyv: Maszk viselése FFP2 zárt vagy fedett közlekedési létesítményekben (gondolák, felvonók, fedett ülőliftek), valamint az állomások zárt tereiben.
  • A téli szezon elején, november 15-én lép életbe a 3G szabály (oltott, gyógyított, tesztelt):
  • A 3G szabály betartását a síbérlet megvásárlásakor igazolni kell.
  • A teljes szezonra szóló bérletek esetén a kártyák csak a 3G igazolás érvényességi ideje alatt aktiválódnak.
  • Ha a teljes szezonra szóló bérleteket a jelen rendelet hatálybalépése előtt vásárolták, azok zárolva maradnak, feloldásukhoz pedig igazolni kell a 3 G szabály betartását.
  • A fenti bizonyítékok ellenőrzésére vonatkozó kötelezettséget nem szabad eltúlozni, és ésszerűnek kell maradnia. Mivel indokolatlan, a felvonó minden egyes használatára vonatkozó ellenőrzésnek minősülne.
  • A síbérletek harmadik feleken keresztül is forgalmazhatók (például a már síbérletet tartalmazó átalánydíjas ajánlatok esetén a szállodaüzemeltetőkön, síoktatókon, stb.)
  • Az üzemeltető akkor tesz eleget felelősségvállalási kötelezettségének, ha szerződésben biztosított a 3G szabály betartásának ellenőrzése (a kábelszolgáltatótól a felelősséget a harmadik fél átvállalja).
  • Amennyiben a kötelező intézkedéseket kábelszolgáltató nem teljesíti, az üzemeltetési jogot - a kábelszolgáltatók legmagasabb hatósága által kiadott körlevél alapján - megvonják.

Mint látható, Ausztria kiegyensúlyozott, ésszerű lépéseket tett a biztonságos téli szezon biztosítása érdekében.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.