A Wizz Air, a legnagyobb késéseket okozó légitársaság az Egyesült Királyságban 2022-ben!

2 468

Az új adatok szerint a Wizz Air Egyesült Királyságból induló indulásai átlagosan 46 percet és hat másodpercet késtek 2022-ben. Ezzel a Wizz Air lett az első számú késett járat az Egyesült Királyságból, egymás után második éve. A jelentést a PA hírügynökség készítette az általa közölt adatok alapján Polgári Repülési Hatóság (CAA), írja a BBC.

Az átlagos késés több mint háromszorosa volt az előző évinek, amikor is a légitársaság az utolsó helyen végzett a pontosság tekintetében. A Wizz Air rövid távú járatokat üzemeltet az Egyesült Királyság repülőtereiről, beleértve a Birmingham, Edinburgh, Aberdeen, Gatwick, Luton, Liverpool és Bristol repülőtereit.

Az elemzés figyelembe vette a több mint 2.500 járattal rendelkező légitársaságok összes menetrend szerinti indulását az Egyesült Királyság repülőtereiről. Nem arról beszélünk törölte a Wizz Air járatait!

Ezen járatok átlagos késése 23 perc volt.

A Wizz Air után Tui végzett a második helyen 40 perc és 18 másodperces átlagos késéssel, a Qatar Airways pedig 31 perc 48 másodperccel a harmadik helyen. A British Airways átlagosan 23 percet késett, míg a legjobb teljesítményt a Norwegian Air érte el, mindössze 13 perc és 42 másodperces átlagos késéssel.

2022 májusa és júniusa volt a legrosszabb hónap a pontosság szempontjából, mivel a légiközlekedési ágazatnak nem sikerült elegendő személyzetet toboroznia és kiképeznie ahhoz, hogy megbirkózzon az üdülési kereslet megugrásával az Egyesült Királyság utazási korlátozásainak megszűnése után.

"Már felvettük aggodalmakat a Wizz Airrel kapcsolatban, és szorosan együttműködünk a légitársasággal a fogyasztók számára nyújtott eredmények javítása érdekében.” – mondta Paul Smith, a CAA igazgatója.

Elmondhatjuk, hogy 2022 kemény év volt, de nem reprezentatív a Covid-korlátozások késői feloldása miatt, ami a járatok és az utasok számának gyorsuló növekedéséhez vezetett. Azóta az ágazat jelentős erőforrásokat fektetett be annak érdekében, hogy optimalizálja a tevékenységét, hogy 2023-ban ne legyen több pontosság vagy működési probléma.

Kártérítés az Egyesült Királyság járatainak utasai számára

Meg kell jegyezni, hogy az Egyesült Királyság utasainak is vannak jogai. A CAA szerint pénzügyi kompenzáció a késésekért elérhetik az 520 fontot. Nyilvánvaló, hogy az ilyen kompenzációk igénybevételéhez több feltételnek is teljesülnie kell.

A járat késésének a légitársaságnak kell lennie, nem pedig külső okoknak, például szélsőséges időjárásnak stb. Kártérítést kapnak a két óránál hosszabb késések az 1500 km-nél rövidebb járatok esetén; 1500 és 3000 km közötti járatok esetében három óránál hosszabb késések esetén, 3500 kilométernél hosszabb járatok esetén pedig négy óránál hosszabb késések esetén.

Az Egyesült Királyság törvényei értelmében a légitársaságoknak segítséget kell nyújtaniuk, ha a járat jelentősen késik. Az utasokat a megfelelő anyagi ellentételezésen kívül élelem és víz is megilleti (általában értékutalványt ajánlanak fel); a kommunikációhoz. Ha pedig a járatot másnapra tervezik, akkor az utasok szállásra és reptérre történő szállításra is jogosultak.

2 megjegyzés
  1. János azt mondja,

    Helló! A Wizzről. Tudja, hogy a Bukarest - Las Palmas útvonalat véglegesen törölték a menetrendjükből? Körülbelül két éve, november és március között mutatták be, most már nem jelenik meg a weboldalukon. Előre is köszönöm. János

    1. Sorin azt mondja,

      És te vb semmiért :). Egy induló vállalkozás nem ugrik bele a terjeszkedésbe, amíg nincs alapja. Vagy a cég több tucat útvonalat jelentett be egy géphez. Tudta, mibe keveredett. Nem kell tehát bocsánatkérés ahhoz, hogy lássa, hogy fedezet nélkül adott el jegyeket. Ráadásul volt befolyása a repülési menetrend biztosításához, de inkább a botrányt választotta a járatok törlésére és összeolvadására. Hadd emlékeztesselek arra, hogy ez egy olyan társaság, mint a Czech Airlines, amely csak egy útvonalon működik? Mi akadályozta meg a Dan Air-t abban, hogy körültekintő, a repülőtér április óta ismert menetrendjéhez igazodó menetrendet indítson?

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.