A SAS 2028-tól elektromos repülőgépekkel közlekedik!

0 618

A SAS azt tervezi, hogy 2028-ban kezd elektromos repülőgépekkel repülni Svédországban. Ezt mondja a cég vezérigazgatója, Anko van der Werff egy tévéműsorban..

Öt év múlva Svédországban bizonyos rövidebb útvonalakon lehet majd elektromos meghajtású repülőgépeket repülni, például Stockholm és Visby között. Legalábbis ezt tervezi a SAS nemzeti légitársaság.

"2028-ban kell beindulnia. Úgy értem, nagyjából holnap. Lesznek kisebb, 30 személyes repülőgépek, amelyek hatótávolsága akár 400 kilométer is lehet ” – mondja Anko van der Werff, a SAS vezérigazgatója.

A SAS a göteborgi székhelyű Heart Aerospace-szel dolgozik elektromos repülőgépmodellek gyártásán. Kezdetben kisebb repülőgépek kezdenek majd kereskedelmi forgalomba, de idővel bővíthetők, hogy több utast szállítsanak.

"A repülési ipar 100 éve még nem létezett, ma pedig több ezer repülőgépről és több milliárd légi úton szállított utasról beszélünk, szóval minden lehetséges. Tehát nyilvánvalóan kisebb repülőgépekkel kell kezdenünk, és ezt már alig várjuk. 30 férőhelyes repülőgépekről beszélünk, de a kialakítás lehetővé tenné 50 ülőhelyesre bővítését"- mondja a vezérigazgató.

Az ES-30-as repülőgépet 2028-ra engedélyezik, hatótávolsága 200 és 400 kilométer között lesz. Egy tartalék hibrid rendszer kerül beépítésre, amely biztosítja a tartalék energiaszükségletet az akkumulátor autonómiájának megzavarása nélkül, és hosszabb repüléseken is használható, hogy kiegészítse az akkumulátorok által biztosított elektromos energiát. Ezáltal az ES-30 400 kilométeres hatótávolságot biztosít 30 utassal, és rugalmasságot biztosít akár 800 kilométeres repüléshez 25 utassal, valamint a szükséges tartalék alkatrészekkel.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.