A repülőjegyek ára 2022-ben tovább emelkedik

0 798

Amilyen pesszimisták az infláció és a gazdaság kilátásai, annyira ígéretes ez az időszak a turizmus számára – derül ki Radu Puiu, az XTB Románia nemzetközi tőzsdei brókerház pénzügyi elemzőjének nyilatkozataiból.

világjárvány koronavírus erősen érintette a turizmust, de a légi közlekedési ágazatot is. Két év után, az utazási ipar késznek tűnik elhagyni ezeket a negatív időket.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint a nemzetközi légi közlekedés idén erőteljesen fellendült, kivéve az ázsiai-csendes-óceáni térséget, amely "jelentős lemaradásban van". Az iparág 2023-ban térhet vissza a pandémia előtti adatokhoz, egy évvel korábban, mint azt korábban előre jelezték.

Ám az idegenforgalmi ágazat eme visszatérése drágább repülőjegyekkel jár. Az IATA elnöke elmondta, hogy az utasforgalom élénkülése gyorsul, és az iparág átlagosan 2023-ban, egy évvel korábban, a korábban előrejelzettnél visszatérhet a járvány előtti szintre.

Megjegyezte: a magas olajárak és a munkaerőhiány okozta utazási fennakadások egyelőre nem szegték kedvét az utazóknak, pedig az olaj ára 10 százalékos viteldíj-emelést eredményezett. Sajnos a repülőjegyek ára 2022-ben tovább fog emelkedni a globális gazdasági egyensúlyhiány miatt.

A megtérülési ráták között régiónkénti eltérés mutatkozik. Európában nagy a kereslet a repülőgép-üzemanyag iránt, mivel egyre többen készülnek a nyári vakációra.

A régió több mint 13 millió hordó repülőgép-üzemanyagot szívott fel májusban, ami a legnagyobb havi import 2020 októberében a Vortexa Ltd. Bloomberg által összeállított adatai szerint. Az enyhülő korlátozások és a növekvő fogyasztói kereslet közepette idén nyáron várhatóan emelkedni fog a fogyasztás.

Az előrejelzések szerint a nyugat-európai repülőgépek iránti kereslet május végétől augusztus végéig 17%-kal nő, és az elmúlt hónapban eléri a napi 1,26 millió hordós csúcsot – derül ki a BloombergNEF előrejelzéséből, amely a repülésen alapul. menetrendek.

Az Eurocontrol adatai szerint Európa légiforgalma még mindig a 86-es járvány előtti szint 2019%-án van az évnek ebben az időszakában. Az áprilisi előrejelzésben a szervezet alapforgatókönyve szerint ez a szám augusztusban 89%-ra, év végére pedig 92%-ra emelkedik.

Míg az ázsiai-csendes-óceáni térségben a belföldi utasforgalom jelentős előrehaladást ért el, a korlátozások egyes országokban enyhülnek, a nemzetközi forgalom, amely a repülőterek fő bevételi forrása a kereskedelmi utaskiadások tekintetében, jórészt stagnált. feszültségek.

Ezen túlmenően Kína kulcsszerepet játszik a régióban, mivel Délkelet-Ázsia és Ausztrália legtöbb repülőtere erősen függ a kínai utazásoktól. A Kínába irányuló és onnan induló nemzetközi légi közlekedés újraindítása nemcsak a régió növekedését fogja felgyorsítani, hanem globálisan is fellendíti az ipart.

2021 negyedik negyedévében a repülőgépek üzemanyagköltségei már a teljes kiadás 24%-át tették ki. a légitársaságok üzemidejét, és ez még tovább fog növekedni. Még ha az olajárak mérséklődnek is 2022 hátralévő részében, ez hatással lesz az eredményekre, és ez sok légitársaság számára megnehezíti a nyereségesség idei visszatérését.

A légitársaságok érintettségének mértéke az üzemanyag-fedezeti stratégiáktól függ. Általában véve a fapados fuvarozók magasabb fedezeti rátákat alkalmaznak, mint a hagyományos fuvarozók, ami azt jelenti, hogy a 2022-es hatás mérséklődik. A hagyományos fuvarozók általában magasabb kockázatot vállalnak az üzemanyag tekintetében, alacsonyabb fedezeti ráta mellett. Ez azt jelenti, hogy a kerozin magasabb ára általában jobban érinti őket.

Az európai és az amerikai légitársaságok között is van különbség, az amerikaiak inkább vállalják a kockázatot (a délnyugati, fedezeti ügyletek kivételével).

Azonban, a helyzet nem teljesen "rózsaszín". A turisztikai ágazat munkaerőhiánnyal küzd, cégek, amelyek a járvány során alkalmazottaikat bocsátották el vagy veszítették el őket más ágazatokban, és igyekeztek pótolni a hiányt, mivel a foglalások növekedni kezdtek.

Ez az igazság az Egyesült Királyságban valósággá vált, ahol több probléma merült fel a repülőtéren, mivel a lakosság egy meghosszabbított hétvégére készül egy kétnapos szabadsággal összefüggésben.

A magas olajárak újabb veszélyt jelentenek, a RYANAIR Holdings igazgatója nemrég arra figyelmeztetett, hogy ha továbbra is magasak maradnak, az idén Európa vezető légitársaságaitól üzemanyag-pótdíjat fognak fizetni.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.