Romániában, 3. szeptember 28-án kezdődik az emlékeztető adag (2021. adag) beadása!

0 1.078

Tekintettel a súlyos romániai járványügyi fejlődésre és arra, hogy biztosítani kell az állampolgárok maximális védelmét a COVID-19 betegséggel szemben, a CNCAV tagjai a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján egyhangúlag döntöttek az emlékeztető adag beadásának szükségességéről. Ez szeptember 28-tól fog megtörténni minden olyan ember számára, aki több mint 6 hónappal a második adag beadása után történik, bármelyik RNS hírvivő vakcinával.

A 3. adag erősen ajánlott:

  • ✅ a súlyos formák kialakulásának magas kockázatának kitett személyek - sérülékeny személyek: 65 év felettiek, krónikus betegségben szenvedők (életkortól függetlenül), egészségügyi és szociális központokban lévők és a nemzeti oltási stratégiában meghatározott egyéb veszélyeztetett kategóriák;
  • ✅ magas expozíciós kockázatnak kitett személyek: egészségügyi, szociális és oktatási személyzet.

A védőoltásokhoz való hozzáférés a lakosság más rétegei számára is engedélyezett, akik legalább 6 hónaposak a 2. vakcina adag beadása után, függetlenül az oltástörténetüktől.

Fontos! Az emlékeztető oltást csak hírvivő RNS-alapú vakcinákkal adják be, a kezdeti ütemezéstől függetlenül. Így az Astra Zenecával beoltott személyek a 3. adagot kapják a Pfizer & BioNTech vagy a Moderna által gyártott vakcinák egyikével.

Tekintettel arra, hogy Romániában a Johnson & Johnson elleni immunizálás május 4-én kezdődött az ezzel a vakcinával oltott személyek esetében, jelenleg nem szükséges emlékeztető oltás beadni.

Ennek az ajánlásnak a részleteit a jövőben határozzák meg, amint új tudományos adatok állnak rendelkezésre.

Az emlékeztető oltás (3. dózis) beadásához szükséges személyek ütemezése a már ismert eszközökkel történik, ideértve az oltóközpontokban történő közvetlen bemutatást vagy a nemzeti oltási ütemezési platformon keresztül.

Az egészségügyi és szociális központokban, valamint a bentlakásos, otthon mozgásképtelenné vált vagy hajléktalan személyek esetében ugyanazt az oltási módszert alkalmazzák, a megyei/bukaresti közegészségügyi igazgatóságok által biztosított mobil csapatok segítségével.

A kedvezményezettek oltási igazolást kapnak, amely tartalmazza az oltási ütemtervet, feltüntetve az elvégzett három adagot. Ismételten felhívjuk a polgárok figyelmét a COVID-19 elleni védőoltás szükségességére és fontosságára minden 12 év feletti személy számára, az egyén és a közegészség érdekében, a súlyos esetek és halálozások csökkentésével.

A védőoltás továbbra is a biztonságos és hatékony megoldás a COVID-19 világjárvány leküzdésére, és a Romániában használt vakcinákat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), a legszigorúbb döntéshozó testület engedélyezi, amely európai szintű szakértőket tömörít.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.