A 380 őszi incidensben érintett Airbus A2018 Air France repülőgép hajtóművének fontos alkatrészét találták meg.

0 1.467

Egy kevésbé gyakori légiközlekedési esemény történt 30. szeptember 2018-án. Air France A4 Air France Engine 380 (F-HPJE) elvesztette a szívósapkát, ami nem tervezett leszálláshoz vezetett Kanadában.

A motor egy fontos része repülés közben leesett, és valahol Grönlandon lezuhant. Ekkor a repülőgép biztonságosan landolt a kanadai Goose Bay-ben. Minden utas és a személyzet jól volt. Az Airbus A380 Az Air France AF66-os járatát üzemeltette az útvonalon Párizs – Los Angeles.

Közvetlenül az eset után kampányokat szerveztek a motorról levált alkatrészek visszaszerzésére. 3 kampány után különböző motoralkatrészeket sikerült előállítani. De ez nem volt elég.

Az Airbus A4 Air France repülőgép 380-es motorja

motor-alkatrész 4-airbus-a380-air-francia
FOTÓ: www.aerobuzz.fr

A BEA (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la Sécurité de l'Aviation Civile) nyomozói szerint nem elég meghatározni az incidenshez vezető pontos okokat.

Így megindult a keresés 4. szakasza, valahol Grönland déli részén. A kampányt a BEA és holland kollégái indították el, de a GEUS (Dániai és Grönlandi Geológiai Szolgálat) vezette.

Az ONERA által kínált technológia segítségével behatárolták a keresési teret. A terület veszélyes volt a számos rés miatt. A repedések elkerülésére a Frosty Boy robotot használták, amelyet speciális földi keresőradarral szereltek fel.

13 hét keresés és kutatás után megjelentek az eredmények. Egy titándarabot találtak, melynek súlya 150 kilogramm, tömege pedig 1 m3. 4 méterrel a jég és hó alatt fedezték fel. A darab 2 napos intenzív munka után került a felszínre. A jég eltávolításához láncfűrészt, lapátot és fűtőtestet használtak.

Az Airbus A4 Air France 380-es hajtóművének ez a része (F-HPJE) érkezik az Egyesült Államokba, hogy az Engine Alliance kivizsgálja a BEA szigorú felügyelete mellett.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.