Iasi repülőtér: 1 millió utas kevesebb, mint hat hónap alatt, 2023-ban!

0 720

Története során először ünnepelte a Iași International Airport az egymilliomodik utast 1-ban, mindössze hat hónap alatt. A Iasi repülőtéren egy naptári év első millió utasát 2023 novemberében regisztrálták, ezt a jelentős küszöböt a következő években egy hónappal korábban érték el, kivéve a járvány időszakát. Ma két hónappal korábban született a rekord, mint tavaly. 2017-től kezdődően a Iași repülőtér rekordot jegyzett, és a 2021. helyet foglalja el Románia legjobb regionális repülőterei között.

1 millió utas Iasiban, az év első felében

A szerencsés utas idén a Heraklion - Iași charter járaton utazott egy céges repülőgéppel HiSky. Paula Binga-Leahunak hívják, és Bákóból származik. A meglepetés bejelentést repülés közben, nem sokkal leszállás előtt kapta, majd a repülőtérre érkezéskor ünnepi keretek között gratuláltak és díjazták. Az ünnepségen részt vett Vasile Stoicea, a repülőtér üzemeltetési igazgatója, a Megyei Tanács alelnökei, Marius Dangă és Sorin Afloarei, valamint Andrei Cazacu, a megye közigazgatási igazgatója.

számú utast szállító Hisky repülőgép. 1 milliót, a tűzoltóautók vízágyúival köszöntötték a repülőtéren, a rendezvény pedig fotózással zárult.

A Iași repülőtér 2.3-2.5 millió utassal zárja az évet

A jászvásári repülőtér forgalma emelkedő tendenciát mutat, és ez látszik a havonta közölt adatokból is. Májusban például megközelítőleg 230 ezer utas utazott egy hónap alatt, a növekedés 106 azonos hónapjához képest 2019%-os, tavalyhoz képest pedig 44%-os.

Augusztus hónapra 280 ezer utas forgalmat becsülnek, ami 100 ezerrel több az előző év azonos időszakához képest. A hatóságok azt remélik, hogy az idei évet 2,3-2,5 millió utassal zárják, ezt a számokat csak 2038-ra jósolják a szakemberek.

"Ezúton is gratulálok az egymilliomodik utasnak, aki a Iași repülőtérre utazott, és köszönöm minden utasnak, hogy megértették erőfeszítéseinket ebben a kihívásokkal teli időszakban. Végül, de nem utolsósorban köszönöm a HiSky-nek az eddigi nagyon jó együttműködést, kívánom, hogy partnerségünk fejlődjön” – mondta Romeo Vatră, az RA Aeroportul Iași vezérigazgatója.

HiSky cég, 2021-től Jászvásárban

A Hisky légitársaság 2021 áprilisában debütált a moldovai régióban, és első repülőgépét a jászvásári bázisra rendelte. Jelenleg a Hisky rendszeres járatokat üzemeltet Jászvásárból Dublinba, heti négy járattal hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton, valamint charterjáratokat Görögországba (Heraklion és Zakynthos), Törökországba (Antalya), Egyiptom (Hurghada) és Tunéziába. (Monastir).

A HiSky nyolc repülőgépből álló flottát üzemeltet az Airbus A320 családból, köztük két új, 321-ban gyártott Airbus A2023neo LR repülőgépet, amely az első ilyen típusú Romániában.

Ma öt légitársaság működik Iași nemzetközi repülőterén. 24 állandó útvonalat szolgálnak ki (amelyek közül az egyik belföldi), összekötve Iașit fontos európai és azon túli városokkal. A 2023-as nyári menetrendben nyolc turisztikai célpontra induló charter/szezonális járatok is elérhetők. A jászvásári repülőtér útvonalportfóliója idén két új desztinációval - Berlin és Isztambul - bővült, március óta pedig a Párizs-Beauvais, Brüsszel-Charleroi, Milánó-Bergamo és Dublin útvonalakon nőtt a járatok gyakorisága.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.