1500-ben 2012 fegyvert foglaltak le az amerikai repülőtereken

0 854

A cikket írta Maria Vasiliu!

2012-ben az amerikai repülőtér biztonsági személyzetét elkobozták több mint 1500 fegyver a légitársaságok utasaitól, 15%-kal több, mint 2011-ben TSA (Transportation Security Administration).

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának legfrissebb hivatalos jelentése szerint csak a 17. december 23-2012-i héten a repülőterek biztonsági képernyői 34, az utasok kezében tartott fegyvert észleltek, amelyek közül 32 volt megtöltött. Az előző héten 29 fegyvert fedeztek fel, amelyek közül 21 volt feltöltve.

"Sokan egyszerűen elfelejtették magukkal vinni a poggyászukat" - mondták a TSA illetékesei.

Számomra kissé erőltetett kijelentésnek tűnik. Hogyan megy a fegyverrel, és nem vagy tisztában?

2012 decemberének elején egy utast találtak a JFK - John F. Kennedy repülőtéren, aki 26 sokkoló fegyvert tartott a kézipoggyászában. A bénítók nem tartoznak a lőfegyverek kategóriájába, hanem az egyéb éles tárgyak (kés, olló, kard, vágó, stb.) vagy olyan áruk, mint a lőpor, tűzijáték, aeroszol - kivéve személyes használatra, bármilyen jellegű stb. amelyek veszélyeztethetik a repülés biztonságát, tilos a repülőgép fedélzetén.

Az utasok által elvitt egyéb fegyvereket is megtalálták egy A4-es rakétavető, a Latrobe repülőtéren, Pennsylvania és egy puska a kézipoggyászában egy utas a houstoni repülőtéren.

Mellékesen megjegyzem, mielőtt bepakolja a csomagjait, legyen óvatos, mit visz magával. Ha kétségei vannak, kérdezzen. Még az otthonunkban előforduló anyagokat is, mint a növényvédő szerek, benzin, festék, terpentin, gázpalackok, sütőtisztítók, fehérítők, ragasztók és aeroszolok stb. potenciálisan veszélyes áruk. Magyarázat? Repülőgépen ezek a légköri nyomás, az oszcilláló hőmérséklet (-55 °C és +55 °C között) és az állandó rezgések miatt kiszámíthatatlanok.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a veszélyes árukat, amelyeket felvihet a gépre, sok közülük csak a légitársaság, a repülőszemélyzet stb. beleegyezésével és értesítésével:

1. Kézipoggyászban: alkohol, akkumulátorok, berendezések akkumulátorai, szén-dioxid (kezelői jóváhagyással), elektronikus cigaretta, orvosi cikkek, gázballonok, oxigénpalackok, hordozható elektronikus orvosi eszközök - defibrillátorok, porlasztók, kerekes székek, hőmérők (kezelői jóváhagyás szükséges);
2. A feladott poggyászban: aeroszolok személyes használatra vagy korlátozásokkal (üzemeltetőtől függően), akkumulátorok lítium-berendezésekhez (átlagos teljesítmény 160Wh-ig), szén-dioxid (kezelői engedély szükséges), asztma inhalátorok, oxigénpalackok (5 kg-nál nem nagyobb), alkohol- gyógyszereket tartalmazó, higanyt tartalmazó hőmérő (orvosi/klinikai), tolószékek (nem cserélhető elemmel) (pilóta információ), életmentő felszerelés, mentőmellény (nem gyúlékony), piperecikkek;
3. Neked, személyesen: elektronikus cigaretta és öngyújtó, orvosi cikkek, pacemakerek, hordozható elektronikai eszközök, piperecikkek.

Ami semmilyen formában nem megengedett:
- puskapor, könny spray;
- radioaktív anyagok;
- mérgek;
- tűzijáték, jelzőrakéta, robbanóanyag;
- fertőző/kémiai anyagok
- Bután.

Ne feledje: vannak dolgok, amelyek soha nem repülnek!

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.